maandag 19 augustus 2013

De Teruggekeerden

De filmproducten doken met zijn allen op de rechten van dit boek toen het nog niet eens officieel gepubliceerd was. Ondanks dat het onderwerp in eerste instantie absoluut niet aansluit bij mijn interesses heb ik toch besloten me aan te melden bij Not Just Any Book om dit boek te lezen en recenseren. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Jason Mott kon zich met “De Teruggekeerden” geen beter debuut wensen. Wat zou je doen als je geliefde, broer, zus, vader of moeder die je toch echt begraven hebt, opeens weer voor de deur staat. Lucille en Harold Hargrave overkomt het. Hun zoon Jakob werd een halve eeuw daarvoor door zijn vader uit de nabijgelegen rivier gevist maar duikt opeens als nog steeds 8 jarige op in China. Het blijft niet bij dit ene geval, maar overal ter wereld kloppen de doden weer levend aan bij hun geliefden. De “Levenden” worden overspoeld door de teruggekeerden. Het loopt zelfs zo erg uit de hand dat er een speciaal Bureau voor Teruggekeerden wordt opgericht. Ze worden ondergebracht in kampen, waarvoor hele dorpen geconfisqueerd worden door de staat. Waar gaat het naartoe met alle “Teruggekeerden”.

Ondanks het wellicht niet standaard verhaal is Mott er in geslaagd om een verhaald te vertellen waarin hij duidelijk laat zien waar de mens toe in staat is als zij geconfronteerd worden met onverwachte en onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Daarnaast slaagt hij er ook nog eens in om daar een prachtig voorbeeld van ouderliefde te verweven.

Kortom, een echte aanrader. Eentje die je niet snel weg zult leggen. Het wachten is nu op de film. Let op. Dit boek ligt vanaf 27 augustus in de winkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten